مظاهر المناخ خلال هذه الفترة.. وكيفية التعامل مع الزراعات القائمة؟
كتب: د.محمد فهيم خلال هذه الفترة إليك أخي المزارع الجديد في مظاهر المناخ وكيفية التعامل مع الزراعات القائمة؟
تابعونا على صفحة الفلاح اليوم على فيس بوك
مظاهر المناخ خلال هذه الفترة:ـ
1ـ الاجواء باردة إلى باردة جداً .. عكس نفس الفترة من السنة اللى فاتت تماما .. عشان محدش يربط التوقيتات ببعض.
2ـ انخفاض فرق درجات حرارة الليل والنهار أو بين الايام (برده عكس السنة اللى فاتت).
3ـ بدايات مناوشات الشبورة المائية صباحاً (متوقع تكون اخر الاسبوع ده كمان) مع أمطار متقطعة متوقعة آخر الاسبوع وممكن تكون غزيرة.
4ـ عدد ساعات البرودة حتى الآن 3 أضعاف نفس الفترة من السنة اللى فاتت (تم استيفاء من 70 إلى 80 ساعة في بعض المناطق).
طب الكلام ده معناه ايه؟
طبعاً كل مظهر من المظاهر الاربعة دي لها تأثيرات كبيرة وكبيرة جداً على معظم المحاصيل المنزرعة حالياً، خلينا نعطي بعض الامثلة:
ـ أولاً: انخفاض معدل الانبات في المحاصيل حديثة الزراعة خاصة القمح والكتان … لكنها ظروف جيدة للتفريع في القمح وينصح بعدم تأخير رية التشتية مع اضافة عالي الفسفور مع الري.
ـ ثانياً: انخفاض معدلات النمو في البرسيم والفول والكتان والفراولة والخرشوف والطبية العطرية (يانسون وكراوية وشمر وكمون وكسبرة وغيرها) وكمان الخضر المكشوف.
ـ ثالثاً: متوقع استيفاء احتياجات البرودة في الفاكهة المتساقطة في توقيتاتها المثلى وينصح بعدم استعجال المعاملة بكاسرات السكون والانتهاء تماما من عمليات التقليم.
ـ رابعاً: انخفاض معدلات التحجيم في البرتقال والطماطم لكن زيادة في التلوين الطبيعي البرتقال والطماطم وينصح بتكثيف اضافة البوتاسيوم في صورة ثيوسلفات او اسيتات بوتاسيوم.
ـ خامساً: زيادة جيدة في التحجيم في البطاطس الشتوي والثوم والبصل المبكر والبنجر، ويوصي ايضا بتكثيف اضافة مركبات البوتاسيوم في صورة نترات او سترات.
ـ سادساً: للاسف الأجواء دي مناسبة لمجموعة من الأمراض المحبة للبرودة الرطبة زي الندوة المتأخرة على البطاطس (تحذير شديد) والعفن الرمادي على الفراولة، والبياض الدقيقي وتبقعات الاوراق الخرشوف وعلى طماطم الصعيد، والتبقعات على كل الخصر والبنجر.
*المادة العلمية: رئيس مركز معلومات تغير المناخ بمركز البحوث الزراعية.